Flår du – eller kaster du reven?

-Alle som jakter vil før eller siden få en mulighet til å skyte seg en rev, mens de kanskje venter på hjorten en måneskinnsnatt. Eller er du en rådyrjeger som får besøk av reven med jamne mellomrom?
Uansett – er vi da flinke nok til å bruke disse flotte pelsverkene til noe?

Ta deg tid til å flå, og har du ikke tid der du står midt på natta – så legg den i fryseren eller heng den på veggen til du har tid.

To rever skutt i januar. Pelsen er da helt rå flott!

-Jeg har skutt en del pelskledde rødfiser over årene som har gått. Og en del av dem mens de er kledd i sin fineste stas i vinterhalvåret. Tidligere må jeg innrøme at de ble dumpet på åte, eller bare gjemt bort under ei skjørtegran o.l….Men noe har skjedd – og jeg føler det er en døende tradisjon og ta vare på pelsen til rødreven.

Vasket og tørket, helt herlig farge og fylde i pelsen.

Alle snakker om mårfangst når det kommer til å flå, berede og sende inn pelsverk. Mens reven blir mer og mer glemt. Men med ett kjapt youtube søk, så finner man ut at det er veldig lett å flå mikkel også. Og det er nok rev til å prøve seg frem. «Learning by doing» er absolutt det beste her.

Måren er populær og flå, og det er stadig flere og flere som prøver seg. Fremgangsmåten er ikke ulik den man bruker på reven!

– På diverse forum/grupper man finner på facebook, snakkes det stadig om hva som er det optimale kulevalget for å ta vare på pelsen til en rev. Men når skuddet har gått, så blir den ofte (om man skal tro komentarfelt) dumpet alikevel. Hva er da vitsen med å finne opp kruttet på nytt hver sesong for å lage minst mulig skade?

Jeg skjønner at øyelokkene kanskje er litt tunge etter en natt i glugga, så det er ikke optimalt å stå der med kniver og andre skarpe gjenstander. Men heng den på veggen og vent til dagen etterpå. Den tåler og henge en dag eller to, på lik linje med måren som kanskje henger opp til en uke i fellene.

Skutt med 17hmr V-max. Et lite hull og lite skader på pelsen.

Og så finnes det jo utfattelig mange fine produkt man kan få laget av reven når pelsen er ferdig. Så en oppfordring til alle der ute som skyter seg en vinterrev – ta vare på den! Prøv deg frem. Skulle det ikke bli helt 100% første gang, så blir det bare bedre og bedre for hver rev som flås.

-Fremgangsmåten er lett, og når man bare kaster seg i det så får man enda mer ut av jakta. Og i skrivende stund har jeg pels på tana, og til tining for flåing. Er du veldig i tvil, så finnes det alltid en som vil hjelpe litt og vise hvordan man går frem. Jeg hat fått smaken på å ta vare på det jeg skyter/fangster nå, og jeg kommer til å dele bilder på facebook siden til Jegerbloggen etterhvert som det begynner å bli en del pels.

Joakim. Fortsett å les «Flår du – eller kaster du reven?»

 

Passer du på hørselen din ??

Å passe på hørselen sin kan være en fordel – du får bare utlevert ett sett ører. Og som jeger, kan du være ekstra utsatt når du skyter eller kanskje han som står rett ved siden av deg fyrer av en salve.
På banene rundt om så er det jo påbudt med hørselvern, og mang er flinke til å bruke det. Men på jakt ser man en skummel trend med å ikke bruke noe som helt. Og når skuddet har gått og du står der med en kraftig pipelyd i ørene, så er det fordi kålbladene på siden av hodet ditt prøver å fortelle deg at du ligger i grenseland!

Rett før jul hadde jeg og mine kolleger på jobb en liten innføring av støy, og hørselskader igjennom bedriftshelsetjenesten. Det var utrolig spennende å få se diverse grafer og målinger som blir gjort. Og man blir ganske overrasket når en ser hvor lite som egentlig skal til før det kan gå riktig ille.

De siste årene har jeg brukt mine formstøpte hørselvern fra Starkey – de er elektroniske og du hører alt som skjer rundt deg og hørselen din er beskyttet. De er ikke i veien for hverken skytingen eller jaktopplevelsen din! Det er så godt å kunne skyte etter viltet og samtidig høre hva kameraten din sier til deg etterpå. Og selv om du kanskje ikke merker noe av det i dag, så kan skadene komme sigende på etterhvert du selv drar på årene.

Se så liten plass det tar!! Med et snertent lite etui så får du plass i hvilken som helt lomme!!

Jeg har bruker mine uansett når jeg er ute – Skal jeg gå en lengre tur etter rype og skogsfugl, eller bare en snartur innom åte, så er de med. Følelsen av å være litt naken er vel på sin plass, dersom jeg ikke har disse i ørene når jeg er ute med våpen.

Så til alle der ute som er ivrige jegere – Hørselen din må du ta vare på! Og det er bedre å begynne nå, enn når skaden allerede er der.
Personlig fikk jeg en liten aha opplevelse etter kurset på jobben som jeg nevnte tidligere. Og det er ikke mye som kan gjøres den dagen du sitter der med redusert hørsel.

Prosessen med å støype ørene dine tar ikke mange minuttene og er med på gi deg perfekt tilpasset hørselvern til deg. Så det er faktisk verdt det. Med mindre du jakter med pil og bue en eller annen plass i utlandet, da er du fritatt..Men ellers så anbefaler jeg alle en tur til en plass de hjelper dere med formstøping og bestilling av Soundscope fra STARKEY NORGE.

Så om ikke du vil passe på hørselen din – la SOUNDSCOPE gjøre det for deg !

Joakim.

 

Speket orrfugl –

Jeg har prøvd meg på noe nytt, og ser ble en suksess! Og den skal gjentas mange, mange ganger fremover. Godt inspirert av Jo Vaagan sin speking av rypebryst, gikk jeg på med godt mot…

Tidligere har jeg vært fryktelig glad i å tilberede maten i stekepannen, eller i stekeovnen. Selvsagt da også med mye godt tilbehør, som viltkjøttet fortjener. Denne gangen der i mot, har jeg gått for å speke det!

Ikke var det vanskelig – og ikke tok det lang tid heller.

Man er jo selvsagt avhengig av å ha noe viltkjøtt, og som den jegeren jeg er, så hadde jeg noen godsaker i fryseren.
Orrhanen ble den heldige vinneren av fryserens innhold, og arbeidet kunne begynne.

En orrhane med åpnet fjærdrakt, slik at man ser rett inn på delikatessen som skal tilberedes.

Til spekingen brukte jeg kun bryststykkene, men det MYE annen snadder på en fulg på denne størrelsen. Ta vare på lår, hjertet, kråsen, osv.
Det kan gjøres på to måter, da noen liker å speke med hele brystkassen – valgte jeg heller å skjære ut stykkene fra skroget.

Usikker på hvordan du skal ta ut bryststykkene på fuglen, følg denne lenken: https://www.youtube.com/watch?v=_oCDWK4_Jbo

Når stykkene er ute, så er det på tide å trå til med litt krydder og urter. Jeg gikk for einebær og pepper denne gangen, samt en liten klype sukker. Her er det jo bare å prøve seg frem, så finner man jo til slutt noe som du kanskje liker smaken på bedre.

En god blanding, men en dæsj av hver. Jeg har ikke målt opp noe eksakt forhold mellom det ene eller det andre på dette.

Så er det rett og slett bare å strø over kjøttet, og la det ligge mens du klargjør saltingen. Her har jeg tørrsaltet og det er da viktig at hele stykkene er dekket med salt.

En ildfast form er utmerket til slike ting. Her er bunnen dekket og kjøttet er nettopp lagt ned. Nå venter enda ett lag med salt for å dekke alt.
Da er det bare å vente. I dette tilfellet ventet jeg 6 timer. Rypebryst trenger noe mindre tid.

Etter 6 timer tok jeg stykkene ut av saltet, og skylte det godt. Alt av salt og krydder skylles vekk! Og så tørker du lett av med ett kjøkken håndkle.

Allerede etter saltingen har kjøttet fått en annen overflate, og ting begynner å skje!

Så er det egentlig bare å vente. Det er flere måter å modne kjøttet på, men jeg valgte å henge det på ett kjøling rom i 5-6 dager.

Så er det den store smaksprøven da – og min ble godkjent av flere. Jeg tok med meg ett stykke på jobb, slik at flere fikk smake å komme med tilbakemeldinger. Og det ble veldig bra!

Skal selvsagt nytes i med god drikke, og kuttes i små biter. Dette er virkelig noe utenom det utvalget av spekekjøtt som er å finne i matvarebutikkene! Enda en bonus til oss som jakter og høster av naturens goder.

Spekekjøtt av orrfugl, og eget øl! Det kan vel knapt bli bedre? Jeg gleder meg til å sette meg ned, mimre tilbake på sesongen 2017 og spise knall god snacks. Det var moro at resultatet ble som det ble. Skal innrømme at jeg var litt skeptisk, men det ble ett fantastisk resultat, og det gikk overraskende fort.

Hele prosessen var som følgende:

  • Einebær, pepper og sukker. Kvernet sammen.
  • Tørrsalting i 6 timer (Pass på å dekke alt av kjøtt!)
  • skyll godt av kjøttstykkene og tørk dem.
  • Heng opp på en kjølig plass i 5-6 dager.
  • NYT MED GOD DRIKKE!!

Og skulle du enda være i tvil, så kan du se denne filmen fra Jo Vaagan her: https://www.youtube.com/watch?v=HUkYvO34puM

Håper det smaker ;)! Lykke til.

Joakim.

 

Seeland Hawker –

Vi har jo lange tradisjoner i Norge, når det kommer til jakt og friluft. 

Og når vi har tenkt oss ut, så liker vi å ha god bekledning. Ordtaket «Det finnes ikke dårlig vær…» er jo noe alle er vokst opp med.  

 

Sludd, regn, snø, sol, vind…Alt på en dag! Livet som jeger på vestlandet…

I mine år som aktiv jeger, har jeg brukt mye forskjellige typer bekledning. I høst har jeg brukt Seeland Hawker. Og jeg har god tro på at det kan bli den nye folkedressen. Den er fryktelig god! Til mitt bruk har den vært suveren – og mitt bruk går over ett bredt spekter. Vi snakker alt i fra 1300moh på rypejakt, til hjorten i bratte lier, og ned til postering og snikjakt lenger ned i terrenget.  

 

Dressen er laget i Seetex materiale og er utrolig stretchy. Dressen er selvsagt vind og vanntett også. All praktisk info finner du på www.seeland.com, så gå inn og les mer der – mens jeg deler min erfaring med dressen.  

 

Støkkjakt på skogsfugl i bjørkeskogen…Ingen problem!

Her på vestlandet er det jo ikke uvanlig med noe nedbør, og litt vind hører med. For min del er det ingen ting som slår en allround dress, slik at jeg ikke trenger å kjøpe nye klær til hvert bruk. 

Hawker funker utmerket til all slags jakt, og den er tykk nok tidlig på sesongen til at man slipper å tenke på stilongs o.l, og det er utrolig gode muligheter for lufting på de varmeste dagene. Og når det har blitt kaldere, så bare hiver vi bare på noe super undertøy. Personlig så liker jeg å ha gode fleksible klær, med mulighet til å ha noe under, og ikke gå med store, klumpete klær.  

Dressen har klart seg veldig bra! Jeg har ikke gått og vært kliss våt, kald, eller følt at jeg burde tatt på meg noe annet. 

 

900moh…Snø, vind og ulendt terreng. Seeland er så fleksibel at den gir god bevegelses evne mens du klatrer og sliter.

Noe som ligger litt i bakhodet når man skal ha nye jaktklær er jo prisen. Det er jo ikke alle som ønsker å kjøre på med opp mot 10.000kr for jaktbekledning. Og er du en ny jeger, så kan jo det være nok til å skremme livskiten av enkelte…. 

Vel, Seeland Hawker koster deg under 3000kr, da har du jakke og bukse. Noe som er veldig overkommelig.  

 

Jeg har brukt denne såpass mye i høst, og er blitt veldig glad i den! Som en allround jeger er det moro å kunne bruke samme bekledning over alt. Nå har jeg selvsagt også forhørt meg litt, om hva andre som også har brukt denne dressen synes – og det er utrolig mye gode tilbakemeldinger å få! 

 

Her får du mye for pengene og jeg kommer til å kjøre Seeland fremover også. Mye gode merker der ute, men dette blir mitt merke fremover og jeg tror mange vil få en positiv opplevelse av Hawker. 

 

Nå er det jo ikke lenge til jul heller – så hvorfor ikke legge den under treet til jegeren/jegerene du deler husholdning med?

Til slutt skal vi ikke glemme at den er tilnærmet lydløs. Det er ikke feil når snikjakt er en av favoritt jaktformene mine.

Ja, det er mye skryt å komme med når det kommer til denne modellen. Jeg er fryktelig fornøyd, og synes flere burde ta en titt på denne dressen neste gang de er ute for å handle nytt utstyr til jakta.

Joakim.

 

Når hunden redder deg –

Nå er det ikke slik at jeg liker å tilkalle hund – men noen ganger er man nødt til det. Og som jeger vil det skje før eller senere, at man trenger en hjelpende nese.
Forrige helg ble brukt til å jakte med gjengen på Torpet i Sverige, og vi hadde nok en kjempe flott helg i godt lag. Lørdagen blir som vanlig brukt til å slippe hunder og vi skyter både villsvin og rådyr.

Den første posten jeg ble plassert på ga meg raskt mulighet til å kunne ta ut ett rådyr, men det så ut som om det kom alene og hadde heller ikke gevir, så børsa ble byttet ut med kikkerten før jeg flyttet fokus for å se om det kom flere dyr. Noe det gjorde….Etter litt tid på post så får jeg øye på nok ett hodyr, men denne gangen var hun ikke alene. Pulsen steg voldsomt da jeg ikke fikk noen særlig god skuddmulighet, og flere ganger måtte jeg sette fra meg rifla og dra frem håndkikkerten og vente på en god mulighet.
Det er ikke lett å få inn noen sikre skudd når du sitter på en gammel hogstflate med gamle døde kvister og enda flere nye som er vokst opp å fått litt høyde. Jeg kunne ikke skyte før dyrene krysset en gammel traktorvei som ikke var like nedgrodd som resten av området. Ved flere anledninger krysset dyrene frem og tilbake for å beite, men det var lite vilje til å stoppe opp å gi meg en mulighet.

Utsikten på min første post på drivjakten.

Holdet var ikke veldig langt og jeg ville ikke plystre eller bjeffe på dyrene i fare for å støkke de ut av hele området. Denne gangen var det kun tålmodighet som var riktig. Ofte så er det det som skal til, også denne gangen. Til slutt stoppet det ene dyret i en liten åpning, og jeg fikk mulighet til å plassere ett godt skudd. Alt føltes bra, det var en fin breiside som lå midt i trådkorset på Zeiss’n.

Jeg tråkket meg bort til skuddplassen og var rimelig sikker på å finne dyret relativt kjapt. Slik gikk det altså ikke! Jeg fant blod, men ingen dyr. Da begynner tankene og svirre, men likefullt så blir det å finne dyret enda viktigere. Jeg hadde vært på banen rett før avreise og visste godt at det ikke skulle stå å falle på rifla ihvertfall. Resten av jaktlaget ble informert og jeg tråkket rundt en stund før jeg måtte tilkalle hjelp.

Her er det liten tvil om at dyret er truffet. Og nå må man bare finne dyret….

Monica kom med hunden etter 15-20 minutter og jeg hadde lagt fra meg kikkert ved første spor av blod, og hengt jakken min på neste. Så da hadde vi peilet ut retning og var klare til å gå. Hunden var på fra første sekund og vi gikk ett stykke, men endte til slutt opp på noe som mest sannsynlig var ferskt på geita som hadde stukket. Vi går tilbake igjen og denne gangen nøler ikke hunden, og plutselig hører jeg masse skryt og ros….Og der lå bukkekjeet jeg hadde sett meg ut og prøvd å skyte i flere minutter!
Så, hva er det som skjer når dyret ligger 15 meter fra skuddplassen og Pettersen ikke har klart å få det med seg ?? SKULLE GÅTT TIL SPECSAVERS!

En fornøyd hund, fører og jeger etter ett vellykket søk! (Her er dyret vommet og dratt frem fra der det hadde lagt seg) 

Vel, det er ikke alltid like lett å finne dyrene. Jeg hadde fulgt blodsporet og klødd meg i hodet da det stoppet opp. Så det som har skjedd – er at dyret tok en seg en liten u-sving inne i ett kratt og lagt seg ned. Ikke alltid lett å få med seg når dyrene er mindre en vegetasjonen rundt. Lite slår uansett følelsen når man finner påskutt dyr, og denne gangen ble jeg reddet av hunden. Skuddet satt der det skulle, og at ett dyr kommer seg noen meter fra skuddplassen er jo ikke uvanlig. Men jeg kjente jeg ble en smule stresset når jeg ikke klarte å finne dyret og måtte ty til hjelp.
Utrolig glad for at vi kunne klappe oss på skulderen alle sammen, og jakte ble en suksess.

Så til alle dere som har brukt timer – dager – år, på å trene frem gode ettersøkshunder: Takk skal dere ha!
Vi er mange jegere som har gjort, eller kommer til å gjøre en brøler, da er det utrolig godt å ha en god nese som kan stille opp å rydde litt i rotet vi lager!

Nå var jo ikke dette av de lengste søkene, men det var godt å få hjelp når man ser seg blind på busker og kratt. Og første dyret på meg på denne turen, var en faktum!

Takk for hjelpen.

Joakim.

En lettet jeger med sin fangst på det første jaget.
 

Fra vilt til mat –

Dette innlegget krediteres til en kompis, Djalil, som har sendt meg oppskriften sin på rådyrpølser.

Alle som jakter ønsker selvsagt å bruke mest mulig av viltet. Og det er mange veier som fører til gode resultater.
Jeg fikk til sendt denne oppskriften på pølser laget på rådyr, og det var ikke feil! 

Når dyret endelig er skutt og man har kommet seg gjennom adrenalinet og mørningsdøgn, så skal kokken Thor gjøre jobben sin. Her kommer oppskriften:

Rådyrpølse (merguez style)

med soltørkede tomater, fennikel og mozzarella ost

Ingredienser:

· 500 gr kvernet rådyr(jeg kverner kjøttet 2 ganger, 1. med den største hullplaten på 6mm og så med den tynneste på 3 mm)

· 500 gr lammekjøtt

o eller 250 gr svinekjøtt + 250 gr fra buklist (svin)

· 4 stk. enebær

· 10 stk. pepperfrø

· 2g fennikelfrø og- eller noen friske fennikel blad (kan kjøpes i Kiwi)

· 2 t.s. timian

· 1 t.s. Spisscummin

· Chiptle Chili eller annen chili

· 1 hvitløksfedd

· 100 g Mozzarella ost

· 2 soltørkede tomater

· Salt

· Tynn fåretarm (kjøpes hos slaterken eller på nett)

Fremgangsmåte:

1. Kvern alt av kjøttet på forhånd og ha det i kjøleskapet. Ideal temperatur ved kverning er 4°C

2. Ha fåretarmen på riktig pølsehorn, og legg dem i kaldt vann mens du forbereder resten.

Fåretarm tørker fort! Ikke ha mer enn 3-4 meter på pølsehorn om gangen

3. Ta 4. stk. Enebær, 10 stk. Pepperfrø i en panne og rist dem uten olje i noen minutter på middelsvarme

a. Legg på 2 g fennikelfrø (hvis du har) og rist videre i 2 minutter

b. Avkjøl, og så knus til pulver

4. Vask fennikelblad, tørk og finhakk

5. Finhakk hvitløk

6. Finhakk soltørkede tomater

7. Skjær mozzarelle ost i små biter

8. Ta frem kjøttet, ha i salt først og bland sammen, så hell i alle ingrediensene og bland godt sammen med hånden til kjøttet blir klissete.

9. Lukt!

10. Nå kan du lage pølsene slik du pleier å gjøre det

11. Det er best å la pølsene ligge i kjøleskapet over natta før du steker/griller dem

Slik lager du pølsene (Merguez style):

Håper det smaker, og at middagen fikk seg en ny piff i tiden fremover. Jeg vet ihvertfall at jeg skal prøve meg på denne ved neste vilt som faller for meg!

Joakim. 

 

Trent nok før høstjakta?

Høstjakta kommer snikende på oss, og plutselig er det 10.sept. Vi kjenner alle at det kribler i kroppen og vi gleder oss til å komme ut i skogen, eller opp på fjellet. Men har vi egentlig gjort nok for å være best mulig rustet? Eller tar vi bare hagla ut av skapet, blåser støv av den og tråkker oss opp i lia ?

På jegerprøven lærer vi at det skal gjøres så godt man kan for å ikke skadeskyte, og gjøre alt man kan for å finne skadet vilt. Og selv om man kanskje har skutt ryper i alle de år, skader det vel ikke å ta seg en tur eller to på banen? Så slipper man kanskje å ta den ekstra leiterunden i steinura?
Hvor godt kjenner man egentlig sitt eget våpen om det kommer i hus, man pakker opp og ser på det, før det setter i skapet og man venter på september mnd.

Man skal ikke dra alle under en kam, men det er veldig mye fokus rundt dette med rypejakt, og lite om dette som handler om å forberede seg på banen. Mange er veldig flinke skyttere, og jeg misunner de som pulveriserer duene sine som de skulle vært født for å gjøre det.
Har du stående en hagle, så legg den opp mot kinnet og se hvordan den passer deg, før du tar deg noen runder på banen. Da har man jaggu gjort mye for å sikre seg en fugl ekstra i sekken når situasjonen kommer. Og man har kanskje unngått en skadeskyting.

Joda – alle bommer i fjellet og i skogen (meg selv inkludert). Men etter at interessen for skytingen ble større så har faktisk skadeskytingen og bommingen blitt kraftig redusert også. Og ser man på det så ligger det jo faktisk ikke så mye i det heller. Å komme seg ut på ett anlegg kan være både lærerikt og sosialt. Ta med deg en kanne kaffe, så kan man supe litt koffein mellom rundene, mens man deler gode jakthistorier.


Som ung jeger, var det å få bli med på første rypejakta noe helt utrolig. Så det er jo en jaktform som kan være kjempe sosial også, barn og barnebarn som deler erfaringer og historier. Alt dette kan man jo starte med på banen også? Jeg bor langt fra mine besteforeldre, men jaggu hadde jeg satt pris på om de ville vært med meg på banen ett par ganger i løpet av sommeren!

I år har jeg vært veldig ivrig på banen selv, og jeg ser mange av de samme fjesene komme igjen og igjen. Og mange av dem er nye, unge jegere. Kan også skryte av godt samhold av de som møter opp og det er kjekt å kunne begynne å kalle det ‘kjente fjes’ etter at de møter opp gang etter gang.

Som nevnt – jeg skal ikke henge ut noen eller dra alle under samme kammen. Men kanskje dette er en liten oppvekker på at vi burde tatt en tur ekstra på leirduebanen og kose oss. Få litt ny input på dette med hagleskyting? Har man testet ammoen sin i forskjellige choker, eller hvor langt kan man skyte før man faktisk bare har 2-3 hagl innenfor?

Det er fortsatt litt tid igjen til jakta starter, og de fleste har åpent frem til jakta starter. Så håper alle velger å ta en tur eller to ekstra for å finpusse litt i siste liten før det braker løs i skog og hei. Da blir det kjekkere for folk og fugl også. Og maten smaker kanskje enda litt bedre om fuglen stuper og man ikke trenger å løpe etter den og kjenne på en enorm formsvikt, etter en lang sommer.

Skitt jakt alle sammen! Bomskudd, og litt banning før en rekke unnskyldninger hører alltid med. Men kanskje kan vi redusere det litt? 🙂
Gleder meg til å se alle flotte bilder som blir lagt ut på sosiale medier fremover, og ønsker alle en strålende høst !!!!

Joakim.

 

Villsvinfeber –

Det er ikke lett å se at det er villsvin feber blant enkelte jegere i Norge. Og det er kanskje ikke så rart ettersom vi får flere og flere av dem her til lands. Selv var jeg nødt til å komme meg til Sverige for å skyte meg ett.

Jeg er nok langt i fra en spesialist på villsvin – men det kommer seg sakte men sikkert. Og jeg har jo sett hvordan det virker nå. Til tross for at det gikk utrolig kjapt da villsvinene allerede var på åte da jeg kom. Så det endte opp med en liten snikøkt på 20-30m før jeg fikk lagt med ned å bruke Odd som støtte.

Mitt første villsvin er ett faktum! Og det var utrolig moro å kunne få krysset av denne arten på listen over dyr jeg har felt.

Ønsker du der i mot å jakte villsvin så har min gode venn Bukkefall laget ett flott innlegg som kan være verdt å få med seg: http://www.bukkefall.no/2017/06/13/har-du-lyst-til-bli-prove-villsvinjakt/

Jeg kan love høy puls, og masse action for alle som ønsker å prøve. Jeg reiser selv tilbake til Søta bror i år, og håper på muligheten til å felle enda en gris.

 

Første bukken festet på film –

Etter å ha fått en god start på turen min, uten guide, ble det tid til filming. Og når alt klaffer er det veldig moro å kunne dele klippet med dere!

Jeg ble lurt av en bukk på samme plassen som jeg fikk min første voksne bukk denne uken. Brent trodde ikke det var den samme, men bukk er bukk. Det er ikke lett å se rådyrene når de går i platefelt med gress i samme farge som pelsen. Ei heller når de nye trærne som er plantet er like høye som dem. Men med litt trening så ser man flere og flere etterhvert som man er ute i feltet.

Nå klarer jeg meg ganske bra alene også, men det er utrolig greit å ha en guide som er enda kjappere med å oppdage dyr. Da er det også greit at han styrer kamera slik at jeg ikke trenger å konsentrere meg om annet enn skuddet som skal gå. Slik var det i dette tilfellet også. Bukken gikk på ett stort åpent området, og det er ikke lett å komme seg tett innpå når du har lite å gjemme deg bak. Det fine været ga jo også så mye tørt underlag på bakken, at alle kvister og kvaster laget enormt med lyd.

Ett helt greit skue mens man er på snikjakt. Det er noen områder man passerer på turene sine inne i feltet, som man bare MÅ ta bilder av. Det er en helt fantastisk opplevelse!

Etter at Brent hadde fått øye på bukken, var det bare å stålsette seg på en lengre snikjakt. Med mye bruk av kikkerten og planlegging av hvordan vi skulle angripe situasjonen.

Vi måtte gå på nedsiden av en forhøyning, mellom en grusvei og en hogstflate. Og alle som har gått på ei hogstflate vet at det ikke alltid er like godt ryddet. Så det ble noe knotete en periode. Men det gjelder å ta seg god tid, så pleier det å bli bra til slutt. En ting jeg har lært der borte – Står dyrene i ro og vinden er riktig, så har du ufattelig god tid! Hadde dette vært for noen år tilbake så hadde jeg nok stresset en del mer, og kanskje ødelagt mulighetene mine.
Etter en lengre periode med sniking og filming, fikk jeg endelig lagt an børsa.

Før jeg tar skuddet gir jeg alltid Brent litt tid til å se etter at bukken er grei å ta. For å drive en god forvaltning er det greit å ha full kontroll, og det viser jo igjen på antall dyr man kan møte på en god dag.

Kikkertene blir lagt ned og rifla blir lagt an. Vi har begge sett bukken og er enige om at denne er god å ta ut. Den har nok ikke gått uten basten lenge, for den er forsatt ganske blek i geviret, men den er kraftig i bunnen.

PANG! Den ramler på stedet, og det er kort prosess på denne. Og jaggu hopper det ikke opp en geit like ved oss når skuddet går. Hun har ligget nede mellom trær og gress mens vi har sneket oss inn på. Så når jeg ser henne er hun ikke mange meter unna oss. Vi gir geita litt tid. Hun er litt forvirret og løper frem og tilbake mellom bukken og der vi står.
Noen minutter senere er det på tide å se hvor bukken ligger og diskutere situasjonen oss i mellom.

Vi kommer nesten ned til skuddstedet da det hopper opp enda ei geit, og denne gangen har hun med seg en bukk!!! Da begynner hjerte å slå litt fortere…har jeg bare slått den i bakken, og nå har den kommet seg opp igjen!!?? Det er da ikke mulig?? Litt forvirret går vi med raske skritt mot plassen der bukken skal ligge. Heldigvis ligger den der! De minuttene der var litt for tøffe for nervene mine! Følte meg skråsikker på at denne hadde ramlet og ikke kom til å reise seg igjen. Jeg brukte tofot og hadde godt anlegg på kroppen. Brent trekker litt på smilebåndet og sier at det var en artig situasjon, men han følte seg sikker på at dette var en annen bukk…Så dette ble dagens snakkis rundt middagsbordet.

Ett kraftig gevir, selv om det ikke var veldig lange tagger. Her er det uansett opplevelsen som teller. Skyter såpass med bukker i disse terrengene at vi koser oss med gode historier uansett gevir størrelse.

Følelsen av å lykkes, og samtidig få til en god felling på film er utrolig god. Og med de omgivelsene vi hadde ble det tatt mange flotte bilder som viser litt av hva som er av terreng. Etter tre turer på under to år, kjenner jeg terrenget godt. Så nå er det lettere å samarbeide med Brent og da går ting mye lettere. Denne bukken er nok en av de som hadde klart å slippe unna fra en mindre rutinert Joakim, for noen år siden.

Heldigvis blir vi klokere og bedre i det vi driver med, og her er beviset. En flott bukk som hadde holdt på med mye feiinger i området, og ødelagt mye småtrær som er plantet. ‘Her er en av grunnene til at vi må skyte ut en del bukker’ sier Brent og viser meg området hvor bukken har herjet og ødelagt trær.

Nå har jeg jo klart å felle bukk nummer to, og kan senke skuldrene litt. Det ligger jo alltid litt spenning og forventning bak en slik tur – men etter ett par fellinger er ting roet seg.

Vi tar oss god til til bilder og film, det er lenge til solen går ned.

kjekt med en guide som er ivrig på å filme. Her ser dere størrelsen på de små trærne som er rundt oss, og det er nok bare snakk om ett par sesonger til før dette er for høyt til at det er noe særlig å jakte i. Fordelen er at de da kutter ned ett nytt felt med trær, og da er vi tilbake til helt bitte små ny planta trær som kan jaktes i.

Filmingen er ihvertfall i gang, og dette ble en flott kveld for en utlending som meg selv på tur. Gleder meg til å sette av tid til å fylle ut historien i den svarte boken min, med alle fellinger jeg har gjort.

Joakim.

 

Reisebrev fra Skottland – del 1

Skottland – her kommer jeg! Og jeg har pakket med meg masse ammo og godt humør.

Man vet aldri hva man kan forvente når man reiser til ett land som tilbyr alle årstidene i løpet av en og samme time. Så hva pakker man – Jo, man pakker alt..
Det må forberedes til regn, sludd og varme..Denne uken ble det KUN sol, og enda litt mer sol! Det var helt fantastisk, og det ga i tillegg en ekstra boost til alle bukkene som var ute for å skaffe seg terreng, og områder til sommerens brunst. Alt var tilrettelagt, noe som igjen førte til en tur som ble over all forventning.

Å komme frem til 12 varmegrader utpå kvelden og ikke en sky på himmelen, gjør automatisk trua på å få skutt noe skyhøy! Så dette reisebrevet hadde blitt veldig langt om jeg skulle kastet med alle høydepunker på en gang. Derfor velger jeg å dele opp alt jeg har på hjertet, og hvert fall blir skrevet ned med sitt eget blogg innlegg.

Jeg har kjent Brent Norbury i noen år nå, og han har etterhvert blitt en av mine beste venner. Så det å få reise bort å jakte sammen med han, er mer enn bare å få skyte seg noen rådyr. Det handler om å pleie vennskap! Og hele familien hans tar utrolig godt vare på meg, så jeg stortrives hver eneste gang jeg er der.

Slik så det ut etter at jeg hadde jaktet i 7 dager. Og det gliset som er klistret midt i fjeset sier vel sitt!

Nå er jeg jo trygt hjemme igjen, og kan forsikre alle om at det var en tur som virkelig kommer til å huskes. Sjeldent har ting klaffet så bra som det gjorde denne gangen. Det tviler jeg på skjer igjen med mindre jeg jakter i hegn!

Dager og stunder som dette! Det må nesten oppleves, det er kan ikke forklares…

Vi kunne tråkke rundt i tørre terreng over alt, og her har vi enda til satt oss ned i lyng/myr uten at vi ble fuktige i bakenden engang. Så det var ikke feil å ligge her å speide etter rådyr som var på vei tilbake fra morgenbeitet, og krysset ett stort åpent landskap på vei inn i skogen.

Å si at jakt i Skottland er enkelt, fordi det er jo så mye dyr der borte – det er feil! Du har faktisk ikke mye å gjemme deg bak, det er mye åpent lende med hogstflater og gater mellom trærne som gjør at man er veldig eksponert. Når det er sagt, så er det jo en større tetthet i bestanden, så man får nok flere sjanser enn man kanskje ville fått her hjemme i Norge.

Det ble jaktet mye denne uken. Vi sto opp 04.30 og var i seng ved midnatt samtlige dager. Og det gjør noe med deg, du merker ikke at du er trøtt…Før du sitter på flyet og skal hjem igjen. Da merkes det veldig godt på kroppen at du har hatt åtte harde dager. Lite søvn er egentlig ikke det verste, men du bruker jo kroppen fysisk hele dagen. Mye gåing med våpen og sekker, opp og ned i terrenget. Lite er kjekkere der og da, men man marker det godt når man setter seg på flyet og skal hjem. Skuldrene er senket, alt er på plass og du er sjekket inn. Da kommer en god følelse i kroppen og det på tide å la inntrykkene synke inn.

Å få komme tilbake år etter år, ja, til og med flere ganger i året er utrolig moro! Og jeg blir en bedre og bedre jeger for hver gang jeg har vært der borte. Selv om du har med deg guide til tider, så tvinger du til å virkelig skjerpe sansene dine. Jeg tror at mye av de gode resultatene jeg har hatt her hjemme de siste årene, kommer av turene til Brent og Skottland.

Utstyret er på plass, og jeg har nettopp vært litt for sent ute til å skyte en flott bukk. Da ble det tid til å ta litt bilder i fine omgivelser i stedet.

Denne turen har jeg vært flinkere til å ta meg god tid. Tidligere år har jeg vært veldig opptatt av å jakte og ikke klart å ta meg tid til å nyte turen. I år der i mot ble det andre tilstander. Jeg bruke mye tid på å få tatt litt bilder. Når jeg kom over områder som ga fine bakgrunner og det ikke var vilt til stedet. Uten rifla hadde nok turen endt opp med mest bilder og lite trofè. Den gjorde jobben sin og jeg synes den fortjener en liten plass i dette innlegget.

Håper alle følger med videre. Jeg kommer som sagt til å ta for meg hvert enkelt fall i egne innlegg fremover. Det er totalt 8 stk jeg kommer til å skrive om så det er bare å henge med i tiden fremover.

Vurderer du en tur til utlandet? I så fall – hvor er det din drømmereise går?

Joakim.