Rekruttering og inkludering! –

Ja – hvorfor er det så viktig å rekruttere og inkludere? Jo, det er fordi at det er de vi tar med oss, som er med på ta videre den hobbyen vi alle brenner for!
Og som jegerprøveinstruktør, er det litt trist å se alle som ikke kommer seg videre fra kurs til jakt. Hvorfor gjør de ikke det?… Fordi det er ikke lett å få innpass alle plasser.
Nei, jeg sier ikke at man skal ta inn alle til å skyte den ene hjorten man kanskje får på kvota annethvert år. Men slipp nå til en liten stakar på revejakt da? Eller kom med ett realt tips om hvor vedkommende faktisk kan jakte ryper og annet småvilt.

Er det noe jeg virkelig brenner for, så er det nettopp rekrutteringen. Og jeg har ved flere anledninger hatt med meg personer fra jegerprøvekursene ut på jakt. Og jeg har ved flere anledninger blitt invitert med på jakt av andre. Det er jo enormt kjekt å komme til nye plasser, møte nye folk og prøve nye typer jakt?!
Igjen så handler det ikke alltid om å legge alt rett i fanget på alle sammen, da det er moro å prøve seg frem litt selv også. Men å gi en liten dytt i ryggen inn på en ok plass til å skyte seg en hare eller orrfugl. Er det verdens undergang da? Når en som nettopp har fått prøven i boks, så skal lysta knekkes fordi man kun får avvikende svar og blir lurt inn på terreng uten vilt?

Dette er Nicolay. En av mine kursdeltakere. Og etterhvert en av mine bedre kompiser, som er med på jakt og har fått være med fra dag en. Han er enormt gira og det er kult å kunne ha gitt han den muligheten og innføringen til jakta!

For ett par år siden hadde jeg Nicolay på kurs, og han startet helt fra bunn av! Nå er han nesten fast inventar på jaktturene mine, og vi inviterer hverandre titt og ofte. Det er slik flere burde tenke. Joda, så hadde man med seg sønnen sin og ga opplæring, en ny jegerspire ble født. Det er vel å bra, men de som spør om hjelp, de er som regel reale folk de også. Nå hører jeg stadig vekk folk snakker om «forgubbing» i jegermiljøet i Norge. Så hvorfor er det så få som gjør noe med det?
Selv var jeg heldig den gang jeg hadde fått jegerprøven og sto på bar bakke, med lua i hånda. Og har fått mange gode kompiser i ett fast jaktlag på vestlandet og hjortens rike.

For noen år tilbake, dro jeg og en kompis for å jakte på rådyrbukken – og fikk ordnet oss en ettersøksavtale, med humøret litt over middels. Vi hadde kjøpt kort på samme terrenget ett par år nå, og ingen resultat. Var vi virkelig så rævva?
Vi møtte hundefører som slo av en god prat og vi fikk til slutt beskjed om at kortet vi hadde kjøpt var ren svindel! Han syntes rett og slett synd på oss, og klødde seg litt i skjegget før han sa: «Dere kan nå få være med som jegere å terrengene jeg forvalter». HELT FANTASTISK!! Det er slike holdninger vi trenger. Og nok engang har det blitt en vennekrets jeg setter stor pris på, hvor alle deler samme lidenskap og interesser. Alle får prøve seg og alle stiller likt, som igjen fører til at man kan bytte på løgnene og historiene. Bukkejakt i august og en felles tur i desember hvor vi slipper hunder og koser oss på en intim gammal stue med fyr i peisen. Slike stunder er gull verdt!

Sindre var hundefører og søsteren hans hadde terrenget. Så hadde vi plutselig fått nye venner og litt jakt attåt! TUSEN TAKK SKAL DERE HA 😀
Ett minne for livet. På terrenget hvor vi fikk innpass etter å ha blitt svindlet ved tidligere kortsalg.

Så kjære alle sammen – ta med dere de som trenger ett spark bak. Om ikke det lar seg gjøre med våpen, så la de få sitte på post og oppleve en måneskinnsjakt, drivjakt, snikjakt, osv. Vi trenger at flere vil drive med det vi brenner for! Og da må vi passe på å holde koken oppe for alle som vil ut i skogen når de har bestått eksamen…..

Sier ikke at alle er like elendige til å rekruttere. Mange er jo også kjempe flinke! Så dette går ut til alle som en liten tankevekker. For tallene fra jegerprøvekurs til faktiske jegere skremmende lave. Så stå på, ta med, inkluder og lær bort.

Neste helg starter revejakten, og jeg håper alle får en knall start på jaktsesongen.
LYKKE TIL 😀

Joakim.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *