Bare en rev…

Ettersøk på småvilt er jo ikke noe som er påkrevd. Men vi har fortsatt en moralsk plikt, og skal ikke tenke at det fritar oss ansvaret det er og jakte humant. Dette gjelder også revejakt – og jeg ser gang på gang at det er snakk om «bare en rev» eller «jeg bruker helmantel».

Når du bestemmer deg for å reise ut på jakt etter reven, så er det enkelte ting vi som jegere på tenke på. Det er lett å være uheldig. Om du flår en rev, så vil du se at størrelsen på hele kroppen er lik en 1,5L med brus!
Da kan man jo tenke seg at de vitale organene er enda mindre.

Jeg har vært med på å felle en del rev de siste årene, og det jeg blir stadig vekk overrasket hvor små marginer det er. Og hvor hard den kan være. Selv om treffet også er godt, kan det fort bli ett utras som setter søkevnene på prøve.

Her er en av revene jeg fikk skutt tidligere i år. Og den hadde tatt en tur på 40-50m før den la seg fint ned.

Revejakt skjer ofte på kvelds/nattestid, og det er ikke alltid like lett å få med seg hvor den løper. Reven på bildet over ble skutt på ene åte en tidlig morgen, og tok en siste løpetur før den la seg. Og ikke ett forbanna spor la den igjen! Jeg lot være å leite før jeg kom hjem fra jobb og kunne bruke bikkja. Den viste ganske kjapt tegn til at noe hadde skjedd, så med litt hjelp fikk jeg øye på en liten pelsball som hadde lagt seg innimellom alt gresset på marka. Og dermed satt bikkja fart og vi fant den.

Marginene er utrolig små! Og med tykk underull er det ikke alltid det vil komme blod heller med det første. Så hva gjør man?
Her kommer det inn, dette med moral. Vi skal ikke tenke «jaja, det er bare en rev». Det skader ALDRI å ringe en kompis som har hund, som kanskje kan hjelpe. Vi skal gjøre vårt ytterste, og som regel ligger reven innenfor rimelige hold. Joda, det er klart man kan være uheldige. Men vi skal ikke gi faen fordi det er en rev. Og for min del, så bruker jeg mye små kaliber pga holdene. 17hmr og 22WMR er flittig brukt. Det har funket bra, men marginene er så små at skuddene skal sitte veldig godt plassert. Derfor bruker jeg kun disse kalibrene på åtene hvor holdene er korte.

Jeg leser stadig på nett at helmantel er tingen for den som vil ta vare på pelsen…HALLO!!?? Gjør du det, ja da mener jeg at du ber om en rev som løper langt før den finner ett hi og pines der inne. Det finnes nok av kuler og krutt som gir deg fine skinn selv med litt ekspansjon. Og er du virkelig ute etter skinnet så går det an sy litt også.

SÅ ALLE SAMMEN – BRUK EGNET KULE SELV PÅ REVEN!

Nok et utras, men kun på 20m. Bikkja for allikevel være med og liker jobben med å finne reven.

Selv med grovere kaliber som f.eks .308 har jeg sett rever som løper noen gode meter før de legger seg. Så en rev som løper uten å hyle og skrike kan like godt være truffet ganske godt. Mitt råd er og alltid sjekke skuddplass, og der tror jeg mange kan få seg en overraskelse.

Mange der ute gjør en kjempe flott jobb! Og mange gjør en kjempe jobb med å lete etter mikkel. Selv med iherdig arbeid er det ikke alltid vi klarer å finne påskutt rev, men da har vi ihvertfall prøvd.

Jeg har selv hatt perioder hvor jeg har skutt dårlig, stresset før skuddet, skadeskutt, og bommet. Det er en utrolig kjedelig følelse til tross for at man prøver så godt man kan! Og det kan være med på å gi selvtilliten en knekk.

Liam finner sporet som leder rett inn i hi. Og det er masse blod hele veien, så vi ser det er der den har gått inn.

Liam og Sivert stilte opp på kort varsel ved ett av mine uhell. Reven ble godt truffet, og med masse blod på skuddplass var det ikke tvil om at dette var ett treff. Skuddet satt litt langt bak og reven tok løst! Jeg hadde nok ikke klart meg og bekreftet endelig hvilested på denne om ikke gutta hadde stilt opp og hjulpet meg denne natten.
Og det er ikke så skummelt å ringe og spørre om hjelp. Samt at det hjelper på samvittigheten at man har gjort sitt ytterste.

Til jegeren:
– Ha alltid egnet ammo og sørg for at børsa er skutt godt inn!
– Ikke vær redd for å ringe etter hjelp. Ofte vil man finne reven innenfor noen hundre meter og en hundenese er ikke noe å kimse av.
ALDRI BRUK HELMANTEL!! 
– Lange hold er ofte en av faktorene for skadeskyting og bom.
– Husk at reven er liten, og ha is i magen. Så kommer skuddsjangsen før eller siden.

Ellers ønsker jeg alle skitt jakt, og håper alle som har jegerprøven får mulighet til å prøve seg på reven. Det er en utrolig morsom luring å jakte på 🙂

Ikke glem moralen hjemme!!

Joakim.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *