Speket orrfugl –

Jeg har prøvd meg på noe nytt, og ser ble en suksess! Og den skal gjentas mange, mange ganger fremover. Godt inspirert av Jo Vaagan sin speking av rypebryst, gikk jeg på med godt mot…

Tidligere har jeg vært fryktelig glad i å tilberede maten i stekepannen, eller i stekeovnen. Selvsagt da også med mye godt tilbehør, som viltkjøttet fortjener. Denne gangen der i mot, har jeg gått for å speke det!

Ikke var det vanskelig – og ikke tok det lang tid heller.

Man er jo selvsagt avhengig av å ha noe viltkjøtt, og som den jegeren jeg er, så hadde jeg noen godsaker i fryseren.
Orrhanen ble den heldige vinneren av fryserens innhold, og arbeidet kunne begynne.

En orrhane med åpnet fjærdrakt, slik at man ser rett inn på delikatessen som skal tilberedes.

Til spekingen brukte jeg kun bryststykkene, men det MYE annen snadder på en fulg på denne størrelsen. Ta vare på lår, hjertet, kråsen, osv.
Det kan gjøres på to måter, da noen liker å speke med hele brystkassen – valgte jeg heller å skjære ut stykkene fra skroget.

Usikker på hvordan du skal ta ut bryststykkene på fuglen, følg denne lenken: https://www.youtube.com/watch?v=_oCDWK4_Jbo

Når stykkene er ute, så er det på tide å trå til med litt krydder og urter. Jeg gikk for einebær og pepper denne gangen, samt en liten klype sukker. Her er det jo bare å prøve seg frem, så finner man jo til slutt noe som du kanskje liker smaken på bedre.

En god blanding, men en dæsj av hver. Jeg har ikke målt opp noe eksakt forhold mellom det ene eller det andre på dette.

Så er det rett og slett bare å strø over kjøttet, og la det ligge mens du klargjør saltingen. Her har jeg tørrsaltet og det er da viktig at hele stykkene er dekket med salt.

En ildfast form er utmerket til slike ting. Her er bunnen dekket og kjøttet er nettopp lagt ned. Nå venter enda ett lag med salt for å dekke alt.
Da er det bare å vente. I dette tilfellet ventet jeg 6 timer. Rypebryst trenger noe mindre tid.

Etter 6 timer tok jeg stykkene ut av saltet, og skylte det godt. Alt av salt og krydder skylles vekk! Og så tørker du lett av med ett kjøkken håndkle.

Allerede etter saltingen har kjøttet fått en annen overflate, og ting begynner å skje!

Så er det egentlig bare å vente. Det er flere måter å modne kjøttet på, men jeg valgte å henge det på ett kjøling rom i 5-6 dager.

Så er det den store smaksprøven da – og min ble godkjent av flere. Jeg tok med meg ett stykke på jobb, slik at flere fikk smake å komme med tilbakemeldinger. Og det ble veldig bra!

Skal selvsagt nytes i med god drikke, og kuttes i små biter. Dette er virkelig noe utenom det utvalget av spekekjøtt som er å finne i matvarebutikkene! Enda en bonus til oss som jakter og høster av naturens goder.

Spekekjøtt av orrfugl, og eget øl! Det kan vel knapt bli bedre? Jeg gleder meg til å sette meg ned, mimre tilbake på sesongen 2017 og spise knall god snacks. Det var moro at resultatet ble som det ble. Skal innrømme at jeg var litt skeptisk, men det ble ett fantastisk resultat, og det gikk overraskende fort.

Hele prosessen var som følgende:

  • Einebær, pepper og sukker. Kvernet sammen.
  • Tørrsalting i 6 timer (Pass på å dekke alt av kjøtt!)
  • skyll godt av kjøttstykkene og tørk dem.
  • Heng opp på en kjølig plass i 5-6 dager.
  • NYT MED GOD DRIKKE!!

Og skulle du enda være i tvil, så kan du se denne filmen fra Jo Vaagan her: https://www.youtube.com/watch?v=HUkYvO34puM

Håper det smaker ;)! Lykke til.

Joakim.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *