Vedlikehold av jaktsko –

I fjor fikk jeg meg nye sko til jakta – Jeg gikk for Alfa sine denne gangen, og det var for å prøve noe nytt. Tidligere har jeg alltid brukt Muckboot. Nå går jeg mye i all slags terreng og tenkte det var på tide å prøve noen skikkelige sko, og ikke bare en støvel (ikke noe vondt om MB støvler, men det blir ikke det samme over lengre tid i terrenget). 

Nå var det på tide med en liten rengjøring og vedlikeholdsrunde. Skoene er jo ikke selvhelbredende så man må ta vare på den om den skal holde seg. Etter beverjakta var det lite som tydet på svart skinn, og det var på tide å gi dem litt kjærlighet.

Ett par dager langs bekker og bløtt terreng…

Problemet med lær er jo at det etterhvert tørker ut om man ikke steller det godt. Så hvordan gikk jeg frem for å få tilbake gløden i skoen?
Jo, det var ikke så vanskelig skal jeg si dere.

1. Startet det hele med å vaske skoene i vann. Og jeg skrubbet dem godt med en oppvask-kost slik at jeg fikk av all smuss og gjørme. Det ble ikke brukt noe form for såpe, det er ikke nødvendig og det kan skade læret!

Her ser man allerede forbedringer, og det kun etter vask!

2. Da var det bare å la skoene tørke skikkelig før neste runde. Her er det viktig å ha litt tålmodighet og ikke bruke varmekabler på bader e.l! Det er skadelig for gummien og sålen, så du vil kutte ned levetiden drastisk om du benytter deg av denne metoden.

3. Så var det en runde til da…Jeg satt inn skoene med lærfett for å beholde den smidige egenskapen skoene har. Du har sikkert sett gamle fjellsko og jaktsko som er grå og knusk tørre! Da er de ødelagt…..

Merket er vel uvesentlig. Jeg kjøper denne fordi det er den de solgte når jeg var ute å skulle handle. Men den funker for meg.

4. Da var det bare å la skoen trekke til seg en god dose med fett før jeg gikk videre til steg nr.4 . Og det er å kjøre på med skokrem, typen svart. Den gir ikke noe annen funksjon for meg en at skoen blir blankere og får en finere glans. Læret er allerede behandlet godt, og skoen er som ny, men litt mer glans for synets skylder viktig. Da gikk jeg rett og slett for en enkel variant som selges på alle matvarebutikker – nemlig KIWI skopuss.

Enkelt, greit, og du finner den over alt !

5. Da er skoen egentlig klar, ferdig, gå. Men for å toppe det hele så måtte jeg jo selvsagt spraye den for at den skal ha den lille ekstra beskyttelsen. Det er vel heller ikke strengt tatt nødvendig, men når man først skal gi dem skikkelig behandling så kjører vi løpet fult ut!
Jeg gikk for en spray som skal være bra for lær og i tillegg til å beskytte så skal den behandle også. Med ett par spray rundt hele skoen er den nå klar til bruk!

Dette var den som var lettest tilgjengelig for meg. Om det finnes andre og bedre produkter kan jo sikkert hende.

Nå er skoen klar til bruk! Og den ser jo nesten fabrikk ny ut…

Kanskje ikke lett å forestille seg, men dette er samme skoen som på det første bildet. Og jeg gleder meg til å bruke den igjen.
Grunnen til denne store vedlikeholds runder er at jeg drar til Skottland og skal jakte 8 dager til endes, og da er det greit om utstyret er i orden..Jeg har ikke hatt disse lenge nok til å si hva jeg virkelig syne som dem, men jeg håper å få svar på det når de skal være med over og virkelig få kjørt seg i all slags vær og terreng.

Leser mye bra om merket og skoen rundt om på nettet, men skal bli spennende å se hvordan den er på foten min over lengre tid.

Uansett, nå er skoen shina og jeg er klar for tur!! Så blir jeg våt på bena nå, så gir jeg opp hele greia å går barbeint fremover…

Har du prøvd disse skoene – legg igjen en kommentar om hva du synes om dem da vel! 🙂

Joakim.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 kommentarer

  1. Glenn Smedhaugen

    Hei har selv Alfa bever grip, har hatt dem i 4 sesonger nå. Di er fortsatt fantastiske, aldri vondt eller våt på beina. Men litt kjærlighet nå og da er di nesten som nye fortsatt. Di brukes hyppig hele sesongen. Jakt fiske osl. Mvh Glenn

    1. jegerbloggen

      Det er godt å høre, da har jeg noe å se frem til. Har en god følelse når det kommer til disse, kjennes veldig bra ut på foten.