Kasser til minkfeller

Å lage sine egene kasser til fellefangst tar ikke lang tid, og de koster ikke mye å lage!

Jeg bruker stort sett bare Belisle feller i størrelsen 120 – og da har jeg funnet ut at 8″ plank passer perfekt. Man slipper å styre med mye forskjellige verktøy og måle i alle vinkler og vankler.

Den totale lengden på fella er 70cm – det gjør at man har godt med plass til at minken må passere fella før den kommer til godsakene i enden. I det siste har jeg også brukt trampeplate og det ser ut til å gjøre en god jobb så langt.
Slissene er mellom 9 og 11 cm opp fra bunnplaten og må lages til etter hvilke type feller du bruker. Belilse og CB har litt forskjellige størrelser selv om de begge er oppgitt med 120, og det er litt forskjellig størrelse på ringene i fjæra som kan være med på at det ikke passer. Dette må man nesten bare prøve seg frem på mens man holder på å lage til – og det vil ikke ha noe å si for resten av fellekassen hvilke feller du bruker.
OBS!! Uansett hvilke feller du bruker så pass på at det er lange nok slisser slik at de slår fritt begge veier!! Gjør de ikke dette kan det fort ende med feilslag – eller at dyret rett og slett bare kveles om fjørene ikke slår skikkelig sammen!!

En ting jeg har erfart er at det kan være greit å komme til fra oversiden av fellene. På denne måten slipper du å ta ut fella for hver gang du skal inn å fylle på eller bare sjekke tilstanden på åte – noe som igjen gir mindre risiko for å få fella over fingrene og man har bedre kontroll. Derfor har jeg på denne modellen laget lokket løst, og festet med hengsler bak og en låsekrok fremme.

Slik ser kassene ut når de er i bruk – og jeg må si meg ganske fornøyd med resultatet. Det gjør noe med psyken også når ting er gjort skikkelig og man er fornøyd, det er akkurat som om denne vil fangste mer enn de kassene jeg har slengt sammen og ikke gjort meg flid med.
Denne står oppsatt langs en bekk jeg har hjemme, det er ett naturlig område hvor minken ferdes ofte. Langs bekker og «kanter» har jeg hatt god erfaring med, og jeg prøver alltid å sette fellene langs kanten på f.eks ett naust eller som i dette tilfellet langs bekken. Ikke helt vilkårlig ute på en stor åpen plass o.l.

Som åte har jeg fått beskjed om begynne å bruke kun analkjertler fra annen mink, og det gjør susen. Tidligere har jeg slitt mye med at røyskatt og mus har tatt alt åte før minken har rukket å komme seg til fellene, men det ble det slutt på når jeg startet med kun luktestoff fra annen mink.

Nå er målet å redde så mye egg og annet småvilt i løpet av sommeren mot høsten slik at jeg har noe å bedrive tiden med, samt at det er spennende å holde på med.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 kommentarer

 1. Johnny Eriksen

  Ser veldig fine ut. Har du arbeidstegninger?

  1. jegerbloggen

   Takk for det 🙂
   Nei – det har jeg ikke dessverre. Men om det er ønskelig så kan jeg nok sette meg ned en dag å lage det 🙂