Hvordan ta trofè bilder for fremtiden?

Å ta ett trofebilde kan være med på å øke gleden av minnene du sitter igjen med. Det å få felle ett dyr som du senere skal fortelle om til venner, bekjente, kanskje dele på sosiale medier? Da er det utrolig moro å kunne vise frem ett skikkelig bilde, som viser mer enn bare det døde dyret som kanskje ikke er i fokus.

Nå har jeg jaktet noen år selv, og tatt min del av bilder som burde vært tatt uhorvelig mange hakk bedre, og jeg angrer på mange av dem, å skulle ønske jeg kunne forandret det hver gang jeg ser dem! Ikke minst den første hjorten jeg skøyt. (skal vise eksempel på den senere).
Det tar ikke lang til å tilrettelegge for ett godt bilde, og slapp av, du har god tid når dyret er felt. Da ligger det der og venter på deg og du har all tid i verden.

Jeg skal ikke sitte her å fortelle alle hvordan dere SKAL ta bildene deres, men håper dette kan være en liten inspirasjon til at jegere rundt om kring kanskje setter mer pris på sine egne bilder etterhvert. Det er jo ikke alle som tar bilder heller, så dette er opp til hver enkelt.

På bildet over ser dere min første hjort, og jeg har kroppen full av adrenalin! Bildet i seg selv er ikke noe avskrekkende, men det kunne vært så mye mer enn ett slakteri i bakgrunnen. Jeg angrer voldsomt på at jeg ikke brukte 10min mer i skogen der jeg fikk skutt den på å ta ett skikkelig bilde som viser landskapet rundt, og gir ett mer stemningsfylt inntrykk. Nå er geviret på veggen og historien er skrevet ned slik at jeg husker den i årene fremover uten at den plutselig er blitt 70kg tyngre og fått 16 tagger i stedet for 6. Men bildet…

Så hvordan burde ett bilde av trofeet ditt være?

Denne bukken fikk jeg i år, og det er noen år mellom disse to bildene. Her får man ihvertfall frem mer av dyrets majestetiske utseende og flotte gevir. Ikke er jegeren med i bildet heller, noe som ikke alltid er nødvendig.

Dette bildet er av samme bukken. Og det viser settingen der dyret ble felt, men solnedgangen i bakgrunnen. Bildet i seg selv er utrolig flott synes jeg, men så slo det meg etterpå, at jeg burde snudd litt mer på hodet slik at hele geviret viser. Det er jo tross alt en flott sekser dette, men det kommer ikke frem i bildet dessverre. Men, alt i alt er dette ett bilde jeg stolt kan vise frem.

Her kommer en variant med jeger i bakgrunnen. Dyret er lagt til slik at det ser ryddig og rent ut. Joda, jeg vet like godt som alle andre at det kan oppstå blod og søl når en vommer ut dyret osv, men det er ikke det vi vil ha i fokus??

Jeg liker at bildene inneholder minst mulig gørr, og det viser jo også litt mer respekt ovenfor dyret også når det ser litt skikkelig ut. Det jeg også prøver å være veldig bestemt på er at sluttstykket er bak når bildene tas, da ser alle rundt deg og de som ser bildet, at her er det trygt og sikkerheten er ivaretatt!

Hvis vi beveger oss over i rypeland, så har jeg jaggu meg lært der også! Dette bildet ett tatt for noen år siden, jeg husker ikke årstall eller dato, men la gå. Her er det verken brukt tid på annet enn å vise seg frem i mine øyne. Det eneste positive er at hagla er knekt, og man ser at våpenet ikke er spent opp.

Jeg har i senere tid ikke vært så gira på å være med i mine bilder på denne måten, men heller fokusere på rypene som tross alt er en voldsom flott fugl! (Dette er bare min mening, slike bilder kan selvsagt bli fine om man danderer rypene skikkelig)

Dette bildet gir meg personlig 1000 ganger mer når jeg ser på dem i dag. Jeg er nok ikke mer stolt av å ha skutt disse to enn de på bildet over, men bilder gir mer, mye mer! Det er klart det kan bli vanskelig å pynte til rypene skikkelig om man har 10-15 med seg ned fra fjellet, men da går det jo an å henge dem på ei snor og få til fine bilder på den måten. Igjen, det er sikkert kjekt for mange å være med i bildene med dyrene de feller, men man kan få like fine bilder uten jegeren også.

Når det kommer til revejakt har jeg begynt å få noen på samvittigheten. De første bildene er faktisk helt krise, og ikke mye å skryte av.

Denne valpen ble skutt en sommer for noen år tilbake, og dette var bildet jeg satt igjen med. Stygt? Nei, kanskje ikke av de verste jeg har sett, men her er det stort potensiale i forbedring.

Her er det brukt ca 1min lenger på å lage klart til fotografering. Det er så lite som skal til for at alt ser så mye bedre ut. Og for min egen del er jeg glad for at jeg nå tar meg tid til å lage skikkelige bilder.

Nå brukes det jo litt diverse ammo på reven som kanskje ikke er det største viltet i Norge, og det har lett for å bli en del søl. De som bruker V-max i enkelte kaliber vet hva jeg snakker om… Da er det ikke noe kult å dele bilder med venner og på facebook grupper osv uten at man tenker seg om litt.

Denne krabaten fikk en god dose v-max og pelsen var ikke mye å ta vare på. Men jeg fikk da til ett bilde her også uten at det synes. Mange er flinke til å ta bilder av haletippen o.l om de bruker litt grov ammo på rev, og det er ikke noe feil med det heller. Dette er ihvertfall ett eksempel på hvordan du kan forevige fangsten din selv om det kanskje ikke er det beste utgangspunktet.

Nå håper jeg noen fikk en ‘aha’ opplevelse av dette innlegget. Det er mange som virkelig tar flotte bilder av jakt og trofeer der ute, og det er så utrolig kjekt å lese om en jakthistorie der det er skikkelig flotte bilder til! Det setter stemningen og man får lyst til å dra ut med en gang og jakte selv. Jeg lærer nye tips og triks hele tiden selv når det kommer til dette temaet, og det ser jeg igjen fra sesong til sesong at ting forbedrer seg.

En oppfordring til de som er rutinerte jegere er å hjelpe de som er nye i gamet til å ta skikkelige bilder. Det er ikke lett for en som er skyhøyt oppe etter å ha felt sitt kanskje aller første vilt og begynne med bilder. 

Man lærer noe nytt hver dag! 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *